information om din kaninunge

information om din nya kaninunge

Din nya familjemedlem

 

Den första tiden

Det är viktigt att låta kaninen bekanta sig med sitt nya hem i lugn och ro. Lämna den ifred i buren till att börja med så känner den sig snart hemma. En kanin som tvättar sig eller börjar äta är ofta en trygg kanin! När den vant sig vid buren  är det dags för kaninen att vänja sig vid dig/er och om ni ägnar den tid varje dag får ni snart en tam och härlig kompis!  Första tiden kan du ge den något gott att smaka på när du tar upp den i knät så förknippar den det med något positivt. När kaninen flyttar från oss är klorna nyklippta och tänderna undersökta. Den är van att bli hanterad av både barn och vuxna och vi har kelat mycket med den! Den är också van vid hund.

 

Boende

Våra kaniner är födda och bor i ett uppvärmt uthus men självklart väljer ni själva om er kanin ska bo ute eller inne. Köper du en unge på vintern kanske den först måste bo inne eftersom den inte är van vid kylan och sen kan du flytta ut den framåt våren. Kaniner trivs utomhus året runt i en torr och dragfri bur. En vinterbur ska stå på ben och ha tre täta väggar, hönsnät är för svagt och håller inte för tex en hetsig hund, katt eller räv!

 Ifall kaninen ska bo ute ska man inte ta in den längre stunder under vintern eftersom den har byggt upp en vinterpäls som är väldigt varm! En stunds gos i soffan går givetvis bra! Likaså kan man inte ta ut en innekanin på vintern, då fryser den. En utekanin älskar dock att skutta i snön!

Din kanin ska ha spån i botten på buren, mjukt och skönt, och gärna halm ovanpå. En utekanin vill ha rejält med halm på vintern, det håller värmen gott. Lägg inte hö på golvet, använd hellre en höhäck så höet håller sig rent och fräscht. Det är krav på sitthylla i kaninburen.

Buren rengöres vid behov, kanske en till två gånger per vecka, hygienen är viktig för att kaninen ska hålla sig frisk!

Du kan med lite tur och träning få din kanin att gå på toalett med spån i, plocka kaninpluttar samt spån med kiss på och lägg i toaletten samt sätt kaninen i toalettlådan när den har ätit. Våra vuxna kaniner är helt rumsrena vilket gör städningen av buren så mycket lättare, toan tömmer jag ett par – tre gånger per vecka!

 

Kaninens utfodring

Kaninen ska ha tillgång till fräscht hö samt vatten dygnet runt. Hö är kaninens viktigaste föda, året runt. 80 % av födan ska bestå av hö!

Våra kaniner dricker ur vattenskål. Viktigt att tänka på om ni tänkt att kaninen ska ha vattenflaska, i början måste den ha tillgång även till vattenskål tills ni ser att kaninen lärt sig dricka ur flaskan. Tänk på att en vattenflaska fryser om kaninen är ute på vintern.


Kaninen ska även ha tillgång till pellets, våra kaniner äter pellets från Svenska Foder "kanin- och marsvinspellets".
   
Jag skickar med kaninen en påse övergångsfoder och första veckan ska kaninen enbart få den pelletsen som magen är van vid, sen kan ni blanda ut den med annan sort om ni inte vill använda den.

Tänk på att kaniner är väldigt känsliga för foderbyte, ta det försiktigt!

Om ni byter foder, köp enbart pellets, inga ”gnagarblandningar”, de är inte bra för kaninens känsliga mage, du får en fet kanin som också kan få problem med tänderna!!

Kaninungen ska ha fri tillgång till pellets tills den blir ungefär 10-12 veckor, därefter drar ni successivt ner på mängden. Våra vuxna kaniner får knappt 0,25 dl pellets på kvällen. Ge inte mer pellets än så, fetma och diarré är vanligt hos kaniner som äter för mycket pellets. Resten av kosten ska bestå av hö och lite grönt ibland. Vissa kaniner kan såklart behöva lite mer mat, håll koll på hullet! 

Din kaninunge är van att äta gräs, maskrosblad, morot och lite äpple när den flyttar från oss. Lite grenar och blåbärsris har den också gnagit på. Kaniner ska försiktigt vänjas vid alla nya foder, ge endast små bitar av nya grönsaker åt gången, annars får kaninen lätt tarmstörningar med diarré vilket är livshotande. Grönsaker och frukt är godis för kaninen och ges i små mängder då och då! Morot och maskrosblad färgar urinen röd, alltså inget att vara rädd för men det kan vara bra att känna till…

Var försiktig med sallad, vitkål, frukt och björklöv som kan orsaka diarré. Smörblomma och potatisblast är giftigt!!!

Om din kanin, unge eller vuxen, får diarré, ta genast bort ALLT ANNAT ÄN HÖ OCH VATTEN  och ger det inte sig ändå, sök veterinär!

Din kanin vill gärna gnaga på pinnar från fruktträd eller löv – och barrträd. En liten bit knäckebröd är också gott ibland!

 

Övrigt

Kaniner älskar att skutta ute i koppel men tänk på att din lilla kaninunge är för liten, den kryper lätt ur kopplet. Vänta tills kaninen är runt 4 månader. Många kaniner älskar att hoppa, vill du prova kaninhoppning med din kanin måste du också vänta tills den är 4 månader, annars kan kaninen skada sig. Kaninkoppel ska sitta både runt nacke och mage, annars kan du strypa din kanin!

Kaniner är lättskötta djur. De ska inte badas men klorna måste klippas några gånger per år med en klotång. Klipp 1-2 mm utanför pulpan – det röda blodkärl man ser mitt i klon. Om klon är mörk så syns pulpan lättare om man lyser med en ficklampa. Be om hjälp om det är svårt! Om olyckan ändå är framme och du klipper i pulpan kommer det blöda kraftigt och det gör ont, tryckförband på eller doppa klon i potatismjöl så slutar det snart!

Kaniner byter päls oftast två gånger per år och då kan det vara bra att borsta eller kamma.
När jag säljer mina kaninungar och de flyttar till nya ägare är min bedömning att kaninen är helt frisk. Skulle kaninen ändå dö inom två veckor efter att den flyttat från vår kaningård ersätter jag kaninungen. Antingen erbjuds pengarna tillbaka eller en ny kaninunge. Finns ingen kaninunge kvar erbjuds en kaninunge från nästkommande kull.

 

Tveka inte att höra av dig om du funderar över något kring din kanin, vi hjälper till så gott vi kan! Självklart hjälper jag till med kloklippning om du ber mig!

 

Givetvis blir vi glada om vi får en hälsning då och då så vi får veta hur det går med kaninen!
      

 

         Bågenvik´s kaniner

                              Lycka till!!

kaninungar!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

03.07 | 17:15

Hej! Jag är intresserad av en hona med harmoniskt och lugnt temperament. Gärna unge till mamma Holly och pappa Zimba. Med vänliga hälsningar Mikaela

...
27.01 | 16:27

Maila mig på stina.bagenvik@gmail.com 😊

...
27.01 | 13:48

Hejsan! Vi är en familj som letar efter en till kompis till min kanin.
Kastrerad hane är han.
Du kan gärna höra av dig om vilken färg på alla, gärna hona.

...
19.10 | 19:00

Hej😊Skicka ett mail till mig stina.bagenvik@gmail.com så får vi kontakt.

...
Du gillar den här sidan